Nieuws

Wij komen in ons dagelijks werk regelmatig nieuwe dingen tegen die we graag met u willen delen.

Eerste ervaringen met EMVI bij gemeenten

Ruim 40 medewerkers van gemeenten en leden van Bouwend Nederland hebben de eerste ervaringen met EMVI met elkaar besproken. De eindconclusie was dat EMVI een toegevoegde waarde heeft, maar dat er nog veel te leren valt.

Bouwend Nederland regio Oost organiseerde in samenwerking met VNO-NCW Rivierenland op donderdag 7 november een gesprek tussen gemeenten en bouw- en infrabedrijven in Rivierenland over de toepassing van EMVI. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en workshops werden de ervaringen met elkaar gedeeld.

Bijgevoegd vindt u de presentatie van deze bijeenkomst. Een aantal conclusies en opmerkingen:

  • Een EMVI aanbesteding heeft alleen zin als de criteria onderscheidend zijn.
  • Een goede uitvraag en heldere criteria zijn noodzakelijk om o.a. een eerlijke afweging te maken.
  • Kwaliteit moet een aanzienlijk deel uitmaken van de beoordeling.
  • Een EMVI aanbesteding kost voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer meer voorbereidingstijd.
  • Voor de verliezers is het van belang dat de opdrachtgever in een persoonlijk gesprek uitleg geeft over de beoordeling. De opdrachtnemer kan hiervan leren.
  • De meeste aanwezigen vinden EMVI een toegevoegde waarde hebben. Opdrachtnemers worden meer uitgedaagd en er worden goede oplossingen aangedragen. Kwaliteit krijgt door een EMVI aanbesteding meer ruimte. De deelnemers vinden het jammer dat de laagste prijs nog vaak doorslaggevend is.
  • De nieuwe aanbestedingswet is nog maar een half jaar van kracht. Voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer is het nog zoeken naar de invulling van de nieuwe wet. Dit brengt wel "kinderziektes" met zich mee en daarom zijn de ervaringen nog wisselend.

 

Avivas Adviseurs helpt opdrachtgevers hierbij. Wij ondersteunen en adviseren hen bij het zoeken naar de juiste criteria, die aansluiten bij de project- en organisatiedoelstellingen. Dat laatste is van essentieel belang, omdat alleen dan meerwaarde gecreëerd kan worden waar men naar op zoek is. Daarnaast begeleiden we opdrachtgevers door het aanbestedingsproces.

 

 

Bron: Bouwend Nederland

Contact
  Loosduinseweg 669
2571 AL Den Haag 
    
 

Stephan Meijers 
06 3448 2972

  Reinier Reijnhoudt 
06 1454 4910
   
  info@avivas.nl

Vind ons op

linkedin square 32p twitter square 32p

Over Avivas Adviseurs

Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau dat zich richt op modernisering van de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de (civiele) bouw. We begeleiden opdrachtgevers gedurende het aanbestedingsproces, adviseren over keuzes in het proces en ondersteunen in het toepassen van denkwijzen, methoden en technieken. We zetten ons in om samen met onze opdrachtgevers juist  te bouwen en het juiste  te bouwen.